Praktijk Murni voor holistische therapie
In volle overtuiging jouw leven leiden

Angst

Ieder mens heeft angst (gekend) in het leven en vaak is dat helemaal niet zo erg. Er bestaan verschillende gradaties van angst, veel mensen hebben dan ook niet direct last van hun angst(en). Het hebben van angst heeft wel altijd invloed op jouw gedachten en op jouw lichaam.


Welke soorten angst zijn er?
Het is goed om je te realiseren dat er verschillende soorten van angst zijn.

  • Angst voor een specifiek iets: je kunt hierbij denken aan hoogtes, spinnen, autorijden.
  • Angst voor sociale situaties: dit gaat bijvoorbeeld om het aangaan van gesprekken met vreemden, of het zijn in grote mensenmassa's.
  • Angst voor het hebben van angst: hierbij gaat het om een paniekstoornis.
  • Piekerstoornis: hierbij heb je voortdurend angst voor dingen, zonder dat daar een aanleiding voor is. Eigenlijk ben je voortdurend aan het piekeren.

Er wordt gesproken over een angststoornis wanneer jouw dagelijks leven nadelig wordt beïnvloed door jouw angst(en).

Wat is de functie van angst?
Als mens heb je angst soms nodig om te overleven. Als je in een gevaarlijke situatie komt, maakt jouw lichaam zich automatisch klaar om te vechten of te vluchten.  Maar het hebben van angst kan je ook helpen om na te denken over de toekomst of situaties waarin je terecht komt. Als angst op een gezonde manier is gedoseerd, kan het je dus zeker helpen.

Wat is de invloed van angst op jouw gedachten?
Angst kan op meerdere manieren invloed hebben op jouw gedachten. Een directe invloed is dat je gaat denken over hetgeen jouw angst bezorgd en vooral hoe je het voorkomt dat je jouw angst moet ondergaan. Nogmaals, dit is niet perse nadelig voor je. Het wordt een probleem als je gedachtes zover gaan dat je constant aan je angst denkt, of steeds maar aan het piekeren bent. Je wordt op deze manier belemmerd in het dagelijks leven door jouw angst(en)

Wat is de invloed van angst op jouw lichaam?
Binnen de holistische kijk op de mens, is het uitgangspunt dat al onze gedachten en emoties van invloed zijn op onze gezondheid.  Dus ook vanuit lichamelijk oogpunt zie je dat angst invloed op ons heeft. Uiteraard geldt hierbij ook dat de mate van de beleving van jouw angst samenhangt met schadelijke effecten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verhoogde hartslag, zweten, verhoogde ademhaling en het letterlijk bevriezen. Dit zijn eigenlijk hele bekende symptomen van angst.
Als je voortdurend in angst leeft, kan dit ook jouw DNA beïnvloeden. DNA zit in al jouw cellen en is als het ware jouw blauwdruk. RNA is een instabiele kopie van ons DNA, het is het actieve geheugen van een cel. Wanneer het RNA negatief wordt beïnvloed, wordt dit opgeslagen in jouw celgeheugen, dus het DNA. Lees meer over DNA in: Ben ik mijn ouders?

Wat zegt de wetenschap?
De KU te Leuven zegt dat angst problematisch wordt door het fenomeen generalisatie. Dat betekent dat je als mens niet alleen bang bent voor de bron van jouw angst, maar voor vele dingen die daarop lijken. Een voorbeeld is dat je bang kunt worden voor alle honden, omdat je een keer bent gebeten door de hond van jouw buren. Maar het kan ook gebeuren dat je dwangmatig jouw handen gaat wassen doordat je een keer in aanraking ben geweest met een giftige stof.
Tegelijkertijd stelt de KU Leuven dat angst ontstaat door een leerproces. Je bent gebeten door de hond en daardoor ben je 'voorzichtig' met alle honden, zodat je niet weer gebeten wordt. Wat je kan leren, zou ook weer omkeerbaar moeten zijn.
Het Nederlandse Trimbosinstituut meldt dat 1 op de 5 volwassenen met een angststoornis een ongunstig ziekteverloop laten zien. Bijna 80 procent van de mensen knapt binnen 6 jaar op. Van deze mensen had bijna de helft van de mensen wel restklachten, 10 procent ontwikkelde een depressieve stoornis of een alcoholstoornis. Als je een angststoornis hebt overwonnen, is de kans ongeveer 15 procent dat je opnieuw een angststoornis ontwikkelt.

Wat kun jij doen?
Je kunt ervoor kiezen om te willen leven zonder, of in ieder geval met zo min mogelijk, angst. Uiteraard kun je hiervoor hulp zoeken bij een huisarts, die je verder kan verwijzen.
In mijn praktijk zie ik echter, dat de 'reguliere' zorg vaak niet bij de echte kern van een angst kan komen. Dit zou de oorzaak kunnen zijn van de ongunstige cijfers rondom het herstel van een angststoornis. Het kan daarom helpen om aanvullend, te gaan kijken naar de diepere oorzaken. Uiteraard kan ik je daarbij helpen.
Het is fijn om te weten dat het niet nodig is om jouw angsten te beleven, of ingewikkelde gesprekken te voeren. Neem vooral contact op als je met jouw angst aan de slag wilt.