Ongeacht wie je bent, iedereen is ontstaan uit een eicel en een zaadcel. Dat betekent dat we als mens het DNA van onze ouders erven. En in dit DNA kunnen gevoeligheden voor ziekte zijn opgenomen, hierover is iedereen het wel eens. In de reguliere gezondheidszorg is minder of geen aandacht voor wat we nog meer kunnen erven van onze ouders.
Wat zegt de wetenschap?
Deze keer begin ik met de wetenschappelijke invalshoek. Juist omdat deze de holistische blik op de mens ondersteund.
Inmiddels is er een wetenschappelijk ondersteund inzicht dat de body-mind connection wordt genoemd. Gedachten en emoties beïnvloeden jouw lichaam voortdurend en kunnen zelfs bepalen hoe je jouw leven daadwerkelijk leeft.
Je kunt DNA zien als het langetermijngeheugen van onze cellen. We weten dat DNA door voorouders wordt doorgegeven. Het DNA zit in al jouw cellen en is als het ware jouw blauwdruk.
RNA is een instabiele kopie van ons DNA, het is het actieve geheugen van een cel. Het RNA zorgt ervoor dat de cel eiwitten aanmaakt, die door ons lichaam heengaan. Op deze manier worden celprocessen geactiveerd. En deze celprocessen hebben een directe link met onze gezondheid.
Het mooie is, dat je het RNA kunt beïnvloeden. Jouw levensstijl beïnvloedt direct jouw genen. Jouw DNA bepaalt dus niet wie jij bent. Je hebt hier zelf invloed op door jouw eetgewoontes, de hoeveelheid beweging die je krijgt en natuurlijk jouw manier van denken.
Als je hiervan uitgaat, betekent het dus dat jij los kunt komen van hetgeen jouw ouders je hebben meegegeven.
Wat zit er nog meer opgeslagen in het DNA?
Naast de gevoeligheden voor ziekte, kunnen er nog veel meer zaken in het DNA zijn opgeslagen. Binnen de holistische kijk op de mens, is het uitgangspunt dat al onze gedachten en emoties van invloed zijn op onze gezondheid. Wanneer je als mens langdurig in een bepaald gedachtepatroon zit, of je hebt een traumatische ervaring, dan beïnvloed je dus het RNA. Wanneer het RNA negatief wordt beïnvloed, wordt dit opgeslagen in jouw celgeheugen, dus het DNA.
Jouw (voor)ouders kunnen je dus via hun DNA erfelijk belasten met hun levensinstelling of levenservaringen. Daardoor kan het zijn dat je ook in bepaalde patronen blijft hangen, of dat je ook een ziekte ontwikkeld waar er in de familie gevoeligheid voor is.
Wat kun jij doen?
Het is aan jou om het celgeheugen aan te passen en zo los te komen van jouw erfelijke belasting. De sleutel ligt hiervoor mede in het veranderen van jouw gedachten of levensstijl.
Het veranderen van het celgeheugen kan wat eenvoudiger klinken dan dat het daadwerkelijk is. Als mens kun je het lastig vinden om patronen te doorbreken en dat is helemaal niet gek. In mijn praktijk kan ik je helpen om een grote schoonmaak te houden, waardoor je in staat bent om los te komen van hetgeen jouw voorouders je hebben meegegeven.
Uiteraard kan ik je ook helpen om eigen traumatische ervaringen op een hele zachte manier aan te pakken. Dit geldt hetzelfde voor gedachtenpatronen die je hebt. Het fijne is dat dit kan zonder dat je, soms hele ingewikkelde, gesprekken moet voeren.