Emoties, wie heeft ze niet? Als mens is het niet denkbaar om zonder emoties door ons dagelijks leven heen te gaan. Maar wanneer deze emoties ons blokkeren, kunnen we er letterlijk ziek van worden. Emoties kunnen worden gekoppeld aan organen, wanneer we deze organen zo extra belasten, heeft dat altijd effect op onze gezondheid. Deze gevolgen zijn niet altijd direct merkbaar en gelukkig kunnen we ze aanpakken door het verwerken van emoties.
Vijf-elementenleer
In onze taal zijn verschillende spreekwoorden over gezondheid te vinden. Het mooie is dat in de betekenis kennis is terug te vinden, die gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld de Chinese vijf-elementenleer (hout, vuur, aarde, metaal en water). In deze leer correspondeert ieder element zowel met de natuur als met het menselijke lichaam.
Wanneer we iets op onze lever hebben, dan willen we wat zeggen dat ons dwars zit en gezegd moet worden. We zijn het ergens niet mee eens, of er zelfs boos over. In de vijf-elementenleer wordt de lever gekoppeld aan de emotie boosheid en het hebben van ongenoegen. Dit geldt ook voor de galblaas. En iedereen kent de uitdrukking wel dat iemand zijn gal spuwt. Boosheid kan er zo uiteindelijk toe leiden dat je galstenen ontwikkeld.
We hebben ook een uitdrukking dat iets zwaar op de maag kan liggen. Hiermee bedoelen we dat we een probleem hebben waar we geen oplossing voor weten, of dat er iets is waar we ons zorgen over maken. De Chinezen koppelen de maag aan somberheid in het denken. Wanneer je dus stress ervaart doordat je problemen hebt, waar je niet uitkomt, dan zou een gevolg kunnen zijn dat je een maagzweer krijgt.
Chakra's
De zeven chakra's worden gekoppeld aan emoties, ook hierbij kan een link worden gelegd naar onze spreekwoorden.
Het hartchakra is gekoppeld aan mededogen, zelfacceptatie, goede relaties, kunnen beminnen, gevoel erbij te horen. Als iemand pijn in het hart heeft, betekent dit dat iemand zich emotioneel gekwetst voelt. Uiteindelijk kan het feit dat je je niet geliefd voelt, of dat je jezelf niet genoeg waardeert, leiden tot hartproblematieken.
Als we een brok in de keel hebben, zijn we emotioneel aangedaan. We kunnen ons niet goed uiten. Het keelchakra is gekoppeld aan communicatie en waarachtigheid.
Wat zegt de wetenschap?
In de wetenschap wordt ook steeds meer duidelijk over het hebben van emoties en de invloed hiervan op onze organen. Bij bepaalde emoties worden er namelijk overmatig veel van een bepaald soort neurotransmitters aangemaakt. Neurotransmitters zijn een soort boodschappers in ons lichaam. Omdat sommige organen gevoelig zijn voor deze neurotransmitters, kan een teveel tot fysieke problemen leiden. Wanneer mensen bijvoorbeeld veel boosheid in zich hebben, kan dit gemeten worden met verhoogde leverwaarden.
Emoties in jouw dagelijks leven
Ons lichaam geeft jou regelmatig signalen. Wanneer je veel stress hebt, is het goed mogelijk dat je hoofdpijn krijgt. Als je iets heel spannend vindt, kun je buikpijn krijgen. Dit zijn algemeen bekende verschijnselen van de koppeling tussen emoties en ons lichaam. En deze koppeling kan helemaal geen kwaad, je zou er juist dankbaar gebruik van moeten maken. Het lichaam geeft ons een signaal dat je iets zou kunnen veranderen aan jezelf.
Maar in de dagelijkse gang van het leven, is het soms lastig om te veranderen. Je kan de oorzaken van stress bijvoorbeeld niet altijd direct wegnemen. Het kan ook zijn dat de signalen niet overduidelijk bij je binnenkomen. Als je je een lange periode emotioneel gekwetst voelt, merk je niet direct welke schade jouw hart oploopt.
Wat kun jij doen?
Als we dus langdurig aan een bepaalde emotie vasthouden, gaat het lichaam uiteindelijk protesteren. We ontwikkelen klachten die van kwaad tot erger kunnen worden, wanneer we niets doen om de emotie los te laten.
Loslaten is dus het toverwoord, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer te praten over emoties met mensen die je vertrouwt. Schrijf jouw emoties op. Ga bewegen om emoties te verwerken. Voor iedereen is er wel een passende manier.
Maak vooral een bewuste keuze om los te laten wat jou niet verder helpt in het leven. En als je daar hulp bij nodig hebt, dan hoor ik het graag.